Voor spoedgevallen: 073-6123776

Fysiotherapie bij oncologie

Beweegprogramma’s Oncologie

Jaarlijks worden steeds meer mensen getroffen door de diagnose kanker. De diagnose heeft ontzettend veel impact op het leven van de mens. De aandoening en de bijbehorende medische behandelingen zijn vaak van grote invloed op de kwaliteit van het leven en de belastbaarheid van de patiënten. Fysiek ervaren de patiënten vaak een afname in conditie en spierkracht, en een toename in vermoeidheid en spierspanning in hun lichaam. Tevens is er vaak sprake van mentale klachten zoals een toename in ervaren stress, slapeloosheid, moeite om zichzelf te activeren en somberheid.

Om oncologie patiënten beter te kunnen begeleiden bij hun fysiek herstel biedt onze fysiotherapie praktijk, gelegen in de gezondheidscentrum Samen Beter in Den Bosch, oncologie beweegprogramma’s. Deze beweegprogramma’s zijn bedoeld voor oncologische patiënten in diverse stadia van hun medisch herstel, en kunnen dienen als:

 • Voorbereiding op een medisch behandeltraject, bijvoorbeeld om aan te sterken voor een operatie, chemotherapie of bestralingen.
 • Ondersteuning tijdens een medische behandelperiode.
 • Nazorg voor patiënten die hun kwaliteit van het leven willen verbeteren of behouden na het afronden van de medische behandelingen of in de palliatieve fase.

Beweegprogramma Fysiek

Een beweegprogramma bestaande uit deelname aan een beweeggroep onder leiding van een hierin gespecialiseerde fysiotherapeut.

Het doel van het beweegprogramma is het behouden en/of verbeteren van:

 • Conditie.
 • Spierkracht.
 • Energieniveau.

Patiënt leert tevens zijn (nieuwe) grenzen beter te (h)erkennen en te bewaken, of juist te verleggen waar mogelijk om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren.

Beweegprogramma Fysiek&Mentaal

U kunt ook kiezen voor een combinatie programma bestaande uit deelname aan de groepstrainingen zoals bij de fysieke beweegprogramma en aan individuele begeleiding bij een psychosomatisch fysiotherapeut.

Tijdens de individuele behandelingen bij een psychosomatisch fysiotherapeut kan er gewerkt worden aan bijvoorbeeld:

 • Verminderen spanning (lichamelijk/mentaal).
 • Vergroten van het vertrouwen in het eigen lichaam.
 • Vergroten van lichaamsgevoel.
 • Leren omgaan met beperkingen en/of klachten (pijn/vermoeidheid).
 • Grensbewaking en energieverdeling.

De behandelingen zijn vaak een combinatie van coaching en praktische/fysieke oefeningen.

Voor meer informatie zie: Psychosomatische Fysiotherapie.

Praktisch

Elke nieuwe deelnemer begint met een individuele intake en fysieke testen om het basisniveau te bepalen. Aan de hand daarvan worden fysieke doelen gesteld en een passend trainingsprogramma aangemaakt. Samen met uw fysiotherapeut gaat u 1 op 1 aan de slag om de oefeningen onder de knie te krijgen. Als u dit onder de knie heeft, gaat u in een groep van maximaal 5 personen trainen. Dit zal 1 of 2 keer per week zijn. Alles is in overleg met u, rekening houdend met uw wensen en belastbaarheidsniveau. Er wordt gebruik gemaakt van een fitnessruimte ingericht met gebruiksvriendelijke fitnessapparatuur, in een veilige en rustige omgeving.

U kunt wekelijks instromen. De trainingen vinden plaats op de maandagen en de donderdagen. Tijden in overleg.

Geen deelname beweeggroep maar wel klachten als gevolg van oncologische behandeling?

Bij fysiotherapie Samen Beter kunt u ook terecht voor de behandeling van klachten en beperkingen als gevolg van de bestraling, operaties/amputatie. Voorbeelden van specifieke doelen waar aan gewerkt kan worden:

 • Verminderen oedeem (vocht vasthouden).
 • Litteken mobilisatie.
 • Vergroten mobiliteit van gewrichten en spieren.

U kunt ook kiezen voor individuele begeleiding in de fitness ruimte om u belastbaarheid te vergroten. Let dan wel op dat de trainingen korter zijn (30min).

Kosten

Deelname aan beweeggroepen Oncologie wordt vanuit de basisverzekering beperkt vergoed. In geval van radiotherapie en/of operatieve behandeling is meestal sprake van een chronische indicatie. Hierbij vallen de eerste 20 behandelingen niet binnen de basisverzekering, en worden alleen vergoed als u een voldoende hoge aanvullende verzekering heeft. Vanaf de 21e behandeling krijgt u volledige vergoeding. Dit gaat echter wel van het eigen risico af.

In geval van chemotherapie zonder radiotherapie en/of een operatie is er geen sprake van een chronische indicatie. Hiervoor zal contact moeten worden gelegd met uw zorgverzekeraar.

Losse fysiotherapie behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Zie de webpagina van uw verzekeraar of neem contact met de verzekeraar om te zien hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.