Voor spoedgevallen: 073-6123776

Interview met Meggy van Kruijsdijk
Samen Beterjanuari 25, 2021

Interview met Meggy van Kruijsdijk die na 35 jaar huisarts te zijn geweest nu afscheid neemt van Samen Beter:

V: 35 jaar, een belangrijk deel van je leven speelt zich af in die tijd, je hebt kinderen gekregen, groot gebracht en je ondertussen ontwikkeld in je vakgebied, je bent zelfs gepromoveerd, hoe hield je al die ballen in de lucht?

A: Mijn vak was meer dan mijn werk. Samen Beter was opgericht vanuit het idealisme van de zeventiger jaren. Samen Beter is begonnen als een vriendenclub, onze kinderen zaten bij elkaar in de klas, we woonden in de wijk, leven en werk waren op die manier met elkaar verweven. Het leek allemaal zo vanzelfsprekend. En Jan (mijn man) en ik hebben altijd parttime gewerkt waardoor we de zorg thuis konden delen.

V: Wat was je motivatie om arts te worden?

A: Ik geef om mensen en wilde mijn leven betekenis geven, arts worden lag in het verlengde daarvan. Alles is natuurlijk relatief, uiteindelijk ben je in het leven van de patiënt maar een kleine factor. Alhoewel ik zie, nu ik afscheid neem, wat ik toch voor mensen heb kunnen betekenen. Ik hoor nu dingen als:` Je was er toen ik je nodig had`. Dat ontroert me. Je volgt mensen ook een half leven lang, dat is zo mooi aan dit vak. Je maakt de geboorte van kinderen mee, het wel en wee, de laatste levensfase. Hoe mensen het leven loslaten, zo ingrijpend en zo mooi als je dan de verzoening ziet.

V: Kon je daar altijd je balans in vinden? Of nam je je `werk’ mee naar huis?

A: Soms wel natuurlijk, je voelt de vreugde en het verdriet dat doet wat met je als mens, ik heb ook weleens met tranen in mijn ogen gezeten. Maar tegelijkertijd blijf je ook de professional.

V: Je hebt zelf borstkanker gehad, stond je daarna anders in je vak?

A: Toch niet, al vinden sommige mensen het fijn wanneer ik mijn eigen ervaring inbreng.

V: Wat ga je missen?

A: Ik ga mijn collega`s en patiënten echt missen en wat zeker anders wordt; ik ben nu voor veel mensen een vraagbaak vanuit mijn rol als dokter, die rol gaat wegvallen. Ik weet nog niet of ik dat zal missen, maar het wordt wel anders.

V: Hoe zie jij de toekomst voor de huisarts?

A: Wat ik zie is een verschuiving van taken. De huisarts wordt meer een manager, er worden taken overgenomen door POH en assistenten zodat je als huisarts de ingewikkeldere problemen ziet. Dat geeft een andere balans, je moet permanent `aan’ staan. En verder is er veel meer invloed van de marktwerking, de zorgverzekeraars die bepalen hoe jij je werk mag inrichten.

V: Hoe zie jij de toekomst voor Samen Beter?

A: Het is goed dat er verjonging komt, een enthousiaste nieuwe generatie die de nieuwe ontwikkelingen als vanzelf toepast. Ik merk zelf dat het voortdurend schakelen meer tijd gaat kosten. Het is goed om er nu mee te stoppen. Maar in mijn tweede leven zou ik zo weer huisarts worden.